Voorkom problemen met overstromingen van je nieuwe woning.

Voorgevel nieuwbouwproject

Achtergrond

Veranderingen in het klimaat hebben geleid tot intensere regenval en langere periodes van neerslag. Deze veranderende weerspatronen vergroten de kans op overstromingen aanzienlijk, omdat de capaciteit van rivieren en rioleringssystemen wordt overschreden.

Daarnaast verhoogt ook de vergevorderde verstedelijking van België het risico op overstromingen. De toename van verharde oppervlakken, zoals beton en asfalt, vermindert namelijk de natuurlijke capaciteit van de bodem om water op te nemen. Hierdoor vloeit regenwater snel af naar rivieren en riolen wat leidt tot overstromingen. Dit alles kwam tot een dieptepunt in 2021 toen er verschillende overstromingen waren doorheen ons land.

Het wordt dus steeds belangrijker om bij het kopen van een bouwgrond goed na te gaan of er een overstromingsrisico is. Zo las ik recent een verhaal in de krant van een jong koppel die €100.000 betaalden voor een bouwgrond van 10 are waarop ze niet mogen bouwen omwille van het gevaar op overstromingen.

Genoeg redenen dus om jullie hierover wat meer informatie te geven, zodat je zo’n situaties kan vermijden.


HOe controleer je het overstromingsrisico?

Het antwoord is gelukkig vrij gemakkelijk: je kan het risico op een overstroming op jouw perceel nagaan op www.waterinfo.be. Dit doe je als volgt:

  1. Klik bovenaan op ‘Informatieplicht’ (of surf naar www.waterinfo.be/informatieplicht)

  2. Zoek jouw adres via het vergrootglas in de linksboven op de kaart

  3. Klik op de kaart op jouw perceel (het wordt dan rood ingekleurd)

  4. Er verschijnt een kadertje met informatie over het perceel, klik hierin achtereenvolgens op ‘Download watertoets’ en ‘Download risicozones’

Daarnaast wordt in deze kader ook voor elk perceel en gebouw een score (de P en G-score) weergegeven van A tot D:

  • A: geen overstroming gemodelleerd

  • B: kleine overstromingskans onder klimaatverandering 2050

  • C: kleine overstromingskans onder het huidige klimaat

  • D: middelgrote overstromingskans onder het huidige klimaat


Kaartencatalogus

Op de website kan je daarnaast bovenaan onder ‘Kaartencatalogus’ verschillende kaarten van overstromingsgevoelige gebieden terugvinden met een grote, middelgrote of kleine kans op overstromingen. Naast huidige risicogebieden vind je bovendien ook kaarten die gemodelleerd zijn voor het toekomstig klimaat.

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende types overstromingsrisico:

    • Fluviaal: overstromingen vanuit waterlopen (rivieren)

    • Pluviaal: overstromingen door intense neerslag

    • Kust: overstromingen vanuit stormvloed

 De kans op overstroming wordt weergegeven door een kleurenschaal, zo kan je gemakkelijk aflezen wat het risico op jouw perceel is.


BESLUIT

Kijk voordat je een bod doet op een bouwgrond of woning zeker even na op www.waterinfo.be of het perceel in kwestie overstromingsgevoelig is. Met het nodige inzicht in de overstromingsrisico's vermijd je een miskoop die je veel miserie kan besparen.

Veel succes!

Charlotte


Foto Architect Charlotte

CHARLOTTE PIETERS

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.

Charlotte Pieters