Alle verschillen tussen een warmtepomp en CV-ketel.

verwarming renovatie kiezen, warmtepomp of gasketel

Als het gaat om het verwarmen van je huis, zijn er verschillende opties beschikbaar, maar twee van de meest populaire keuzes zijn de CV-ketel en de warmtepomp. Beide systemen hebben voor- en nadelen, en het is belangrijk om te begrijpen welke het beste bij jouw behoeften past. In dit artikel geef ik een overzicht van de verschillen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

CV-ketel: de meer traditionele optie

Een CV-ketel, of centrale verwarmingsketel, was geruime tijd de standaardoptie voor het verwarmen van woningen. De ontwikkeling van de CV-ketel heeft bovendien de afgelopen jaren niet stil gestaan, wat resulteerde in een steeds hoger rendement. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken en voordelen van een CV-ketel:

1. Snelle verwarming: CV-ketels leveren vrijwel direct warmte, wat handig is als je snel een warme woning nodig hebt.

2. Hoge temperaturen: CV-ketels kunnen zeer hoge temperaturen bereiken, waardoor ze gemakkelijk warmte kunnen verspreiden via radiatoren.

3. Lagere installatiekosten: De installatiekost van een CV-ketel is goedkoper dan die van een warmtepomp.

4. Goede prijs-kwaliteitverhouding: In veel gevallen kunnen CV-ketels een kosteneffectieve manier zijn om je huis te verwarmen, vooral als je al een bestaand gasleidingnetwerk hebt.

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen verbonden aan CV-ketels:

1. Milieubelasting: CV-ketels werken op fossiele brandstoffen, wat bijdraagt aan luchtvervuiling en klimaatverandering.

2. Onderhoudskosten: CV-ketels vereisen regelmatig onderhoud om efficiënt te blijven werken.

Warmtepomp: Een Duurzaam Alternatief

Warmtepompen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun energie-efficiëntie en milieuvriendelijke werking. Ze werken op een compleet andere manier dan CV-ketels en halen hun warmte uit de omgeving i.p.v. uit brandstoffen. Hieronder enkele voordelen van warmtepompen:

1. Milieuvriendelijk: Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de grond of het grondwater en stoten hierdoor geen broeikasgassen uit.

2. Energiezuinig: Warmtepompen zijn over het algemeen zeer efficiënt en kunnen aanzienlijk besparen op je energierekening. Hierdoor is een warmtepomp een betere investering, die zich op termijn zal terugverdienen.

3. Veelzijdigheid: Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen, waardoor ze het hele jaar door bruikbaar zijn.

4. Subsidies en premies: Indien je gaat verbouwen kan je bij het plaatsen van een warmtepomp een deel van de aankoopprijs terugkrijgen via bv. de Verbouwpremie.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan warmtepompen:

1. Initiële kosten: De aanschafprijs van een warmtepomp is vele malen hoger dan die van een CV-ketel. Bovendien moet je bij een renovatie er ook vaak rekening mee houden dat de bestaande radiatoren niet aangepast zijn aan de lagere temperatuur van een warmtepomp vs. een CV ketel. Het aanpassen van de radiatoren en de bijhorende leidingen, brengt ook een extra investering met zich mee.

2. Afhankelijkheid van elektriciteit: Warmtepompen werken op elektriciteit, wat betekent dat je elektriciteitsrekening kan stijgen. Ik raad altijd aan om een warmtepomp altijd te combineren met zonnepanelen.

regelgeving

Sinds 2022 is het verboden om een nieuwe mazoutketel te plaatsen in een woning waar aardgas in de straat voorzien is. Maar het is nog perfect mogelijk en toegelaten om een nieuwe gasketel te plaatsen of warmtepomp.

Conclusie

Wat is nu de beste keuze voor jou? In de meeste gevallen raad ik een warmtepomp aan omdat dit op de lange termijn goedkoper is en bovendien beter voor het milieu. Zeker voor goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen, gecombineerd met zonnepanelen en vloerverwarming geniet dit mijn voorkeur. Bij renovaties ligt dit iets complexer. Zijn de bestaande radiatoren nog in goede staat en wil je deze behouden? Dan is een CV-ketel mogelijk de beste keuze omdat de temperatuur van het water bij een warmtepomp onvoldoende hoog is voor verwarming via radiatoren.

 

Hopelijk heb ik hiermee wat onduidelijkheid kunnen weghalen en heb je nu een beter idee van wat voor jullie de betere optie is.

Nog vragen of onduidelijkheden? Stel ze gerust via de contactknop of boek een gratis kennismaking.

Veel succes met de renovatie!
Charlotte


Foto architect Charlotte

CHARLOTTE PIETERS

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.

Charlotte Pieters