Charlotte Pieters

View Original

Alles wat je moet weten over bestemmingsplannen (gewestplan, RUP, BPA).

Alvorens je een te renoveren woning of bouwgrond aankoopt, ga je best na welk bestemmingsplan van toepassing is op het perceel en in welke zone het gelegen is. Zo heb je een beter idee van wat al dan niet toegelaten is en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Maar welke bestemmingsplannen zijn er juist en hoe weet jij welke voor jou van toepassing is? Ik leg je het hieronder graag uit!

Wat is een bestemmingsplan?

Bestemmingsplannen zijn kaarten waarop de bestemming van verschillende grondgebieden werd vastgelegd. Ze bepalen welk soort activiteiten op specifieke locaties toegestaan is, zoals bijvoorbeeld wonen, industrie, landbouw of recreatie. Het doel van bestemmingsplannen is dus het waarborgen van een goede ruimtelijke ordening.

De verschillende bestemmingsplannen

Het is pas sinds de ‘Wet op de Stedenbouw’ van 1962 dat de Ruimtelijke Ordening in België wordt vastgelegd door de staat. Dit werd in eerste instantie gedaan aan de hand van Gewestplannen.

GEWESTPLAN

Het Gewestplan is het eerste bestemmingsplan in Vlaanderen. Het werd opgesteld door de overheid en het geeft de ruimtelijke bestemmingen weer voor het volledige grondgebied van Vlaanderen. Het gewestplan identificeert verschillende zones met specifieke bestemmingen, zoals woongebieden, industriezones, landbouwgebieden, natuur- en bosgebieden, recreatiegebieden, enzovoort. Het gewestplan is momenteel enkel no geldig waar geen APA, BPA of RUP van toepassing is.

BPA

Een bijzonder plan van aanleg of bpa werd in het leven geroepen om het gewestplan te ‘verfijnen’ voor bepaalde specifieke zones. Het bpa wordt opgesteld op het niveau van één gemeente, waardoor het geen antwoord kan bieden op ruimtelijke ontwikkelingen op bovengemeentelijk niveau. Om deze reden worden deze niet meer opgemaakt en worden ze vervangen door RUP’s. De bestaande bpa's blijven echter geldig zolang er geen RUP is opgemaakt dat het BPA vervangt.

RUP

Een RUP kan worden opgesteld door de gemeente, de provincie of het gewest. Men spreekt dan respectievelijk over gemeentelijke, provinciale en gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplannen. Een RUP bevat gedetailleerde voorschriften en bepalingen over de bestemming en het gebruik van een specifieke locatie. Dit instrument biedt een meer flexibele aanpak dan het vroegere BPA, waardoor het mogelijk is om sneller in te spelen op veranderende maatschappelijke behoeften en ruimtelijke inzichten.

Hoe weet je welk bestemmingsplan van toepassing is en waar kan je het inkijken?

Het gewestplan kan je online raadplegen, op volgende manier:

  • Surf naar www.geopunt.be

  • Geef het adres in in de zoekbalk

  • Klik rechtsonder op ‘lagen’ en vervolgens ‘+ lagen toevoegen’

  • Klik op ‘Bouwen en wonen’ > ‘Ruimtelijke Ordening’ > ‘Gewestplan’

Zoals beschreven is dit Gewestplan enkel van toepassing wanneer er geen BPA of RUP van toepassing is op het perceel. Deze laatste twee kan je niet online raadplegen, dus deze dien je op te vragen bij de gemeente.

Hopelijk heb ik met dit artikel wat meer duidelijkheid kunnen scheppen over de verschillende bestemmingsplannen en welke wanneer van toepassing is… Ik wens je alvast heel veel succes met jouw project!

Ben jij nog op zoek naar een architect? Ik help je graag verder! Stuur een mailtje naar charlotte@architectcharlotte.be of vul het contactformulier in en ik kom snel bij je terug!



CHARLOTTE PIETERS

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.