Charlotte Pieters

View Original

Verloop van een Bouwproject: Eerste Contact tot Realisatie

Het plannen en realiseren van een nieuwbouwproject is een spannend proces waar heel wat nauwkeurige planning, samenwerking en geduld bij komt kijken. Om ervoor te zorgen dat jouw project vlot verloopt, is het belangrijk om de verschillende fasen en de bijbehorende timing te begrijpen. In deze blog bespreken we het verloop van een nieuwbouwproject en met welke timing je rekening moet houden. Dit vanaf het eerste contact met ons als architect tot de uiteindelijke oplevering van je nieuwe woning. Ik neem je graag mee: 


1.  Eerste Contact en haalbaarheid (2-4 weken) 

De eerste stap naar je droomwoning begint met contact op te nemen (via e-mail, telefoon of website) en wordt gevolgd met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit eerste gesprek bespreken we je wensen, behoeften en budget. Het is een moment om ideeën uit te wisselen en de haalbaarheid van je project af te toetsen. Na een eerste kennismakingsgesprek wordt er een voorstel / offerte opgemaakt. Als jij hiermee akkoord gaat, wordt er een contract opgemaakt en kunnen we starten aan het project.  

Een eerste contact wordt gevolgd door een kennismakingsgesprek, het bezorgen van een offerte, eventueel bespreken van deze offerte en ondertekenen van de overeenkomst. Deze fase duurt gewoonlijk een 2 tot 4 weken, afhankelijk van de beschikbaarheid van ons beiden.  


2. Voorontwerp, van idee naar concept (6-8 weken) 

Na de haalbaarheidsfase en voor we starten aan een voorontwerp, zitten we gewoonlijk nog even samen om jullie wensen voor de nieuwe woning te overlopen. Op basis van dit gesprek werken we aan een voorontwerp. Dit omvat schetsen en conceptuele ontwerpen om onze en jouw ideeën te visualiseren. We houden rekening met functionele eisen en wensen, stedenbouwkundige voorschriften, budget, … Na het afleveren van een eerste voorontwerp, wordt er ook een bijhorende raming opgemaakt en wordt het voorontwerp voorgelegd aan de stedenbouwkundige dienst. Let op: dit is nog niet het aanvragen van een vergunning.  

Het uitwerken van het voorontwerp duurt meestal een 6 tot 8 weken, afhankelijk van de omvang van het project. Feedbackrondes en overleg met stedenbouw kunnen deze fase verlengen, afhankelijk van de aanpassingen die nodig zijn.  


3.  Vergunningsaanvraag (4 weken opmaak, 12 - 16 weken voor de goedkeuring) 

Na goedkeuring van het voorontwerp wordt het definitieve ontwerp en de vergunningsaanvraag uitgewerkt. Dit omvat gedetailleerde grondplannen, snedes, geveltekeningen, … Op basis van dit ontwerp wordt de omgevingsvergunning aangevraagd. Het goedkeuren van de vergunningsaanvraag een tijdrovend proces zijn, afhankelijk van de complexiteit van het project en de lokale regelgeving. 

Het opstellen van het definitieve ontwerp en het dossier voor de vergunningsaanvraag duurt een 4-tal weken. Het ontvangen van de omgevingsvergunning kan een 12 - 16 weken duren, onvoorziene vertragingen bij deze vergunningsprocedure zijn mogelijk. 


4.  Aanbesteding en Selectie van Aannemers (4-6 weken) 

Met een definitief ontwerp op zak begint de aanbestedingsfase. Om de tijd van de vergunningsaanvraag te 'winnen' kunnen we hiermee al starten tijdens de fase van de goedkeuring van de vergunning. We starten met het opmaken van het uitvoeringsdossier en vragen offertes aan bij verschillende aannemers en selecteren de meest geschikte partij voor uw project. Hierbij wordt gekeken naar ervaring, prijs en betrouwbaarheid. 

Het opmaken van uitvoeringsdossier duurt doorgaans een 4 - 8 weken. De aanbestedings- en selectieprocedure duurt doorgaans 4 tot 6 weken. Het kan langer duren als we extra moeten wachten op het ontvangen van geschikte offertes.  

5.  Voorbereiding en start van de werf, wachttijd opstart van de aannemer (1 - 6 maanden) 

Voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat, is het vaak wachten op de opstart van de aannemer. In de tussentijd moeten er ook voorbereidingen worden getroffen. Dit omvat het opstellen van de planning, het regelen van de werfinrichting en het afsluiten van verzekeringen. Zodra alles is geregeld, kan de bouw beginnen. 


6. Werffase (9-12 maanden) 

De werffase is de laatste, maar meest intensieve en tijdrovende fase van het project. De duur van deze fase hangt sterk af van de omvang en complexiteit van het project. Gedurende deze periode vinden regelmatig werfcontroles plaats om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. 

De bouw van een gemiddelde nieuwbouwwoning met traditionele bouwwijze duurt meestal tussen de 9 en 12 maanden. Deze fase kan ook ingekort worden als er met een andere bouwwijze gebouwd wordt zoals houtskeletbouw, betonbouw, … Deze kunnen vaak sneller gerealiseerd worden.  

Deze fase wordt afgesloten met de oplevering. Tijdens deze rondgang inspecteren we de woning grondig om te controleren of alles aan de specificaties en kwaliteitseisen voldoet. Eventuele kleine gebreken worden door de aannemer opgelost. Hiervoor wordt een timing afgesproken, er worden ook afspraken gemaakt over het betalen van de laatste facturen.   


Totale Duur van het Project 

Het hele proces van eerste contact tot oplevering van uw nieuwbouwwoning kan variëren van 18 en 24 maanden. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de complexiteit van het ontwerp, de snelheid van het ontvangen van de vergunning, de bouwmethode, maar ook andere zaken zoals het weer tijdens de werf.


Conclusie 

Het bouwen van een nieuwe woning is een hele onderneming waar zorgvuldige planning en tijdsbeheer voor nodig zijn. Door een duidelijk inzicht te hebben in de verschillende fases en de bijbehorende timing, weet je waar je aan toe bent en krijg je realistische verwachtingen. Wij helpen je als architect uiteraard graag met het realiseren van je droomwoning en dit binnen de voorgestelde timing en budget.  


Ben jij nog op zoek naar een architect voor jouw project? Ik help je graag verder! Stuur een mailtje naar charlotte@architectcharlotte.be of vul het contactformulier in en ik kom snel bij je terug!


CHARLOTTE PIETERS

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.