Renoveren in fases, waarmee moet je rekening houden?
Het renoveren in fases kan een slimme strategie zijn, vooral als je te maken hebt met een beperkt budget of als je wilt blijven wonen in je huis tijdens de verbouwing. Het zorgt ervoor dat je project beheersbaar blijft en dat je geleidelijk aan de nodige veranderingen kunt doorvoeren. Echter, dit proces vraagt om een gedegen planning en strategische aanpak. In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij het faseren van je renovatieproject en hoe je een succesvolle renovatie kunt realiseren.
1.HOU REKENING MET DE LOGISCHE VOLGORDE VAN DE WERKEN
Bij het plannen van een renovatie is de volgorde waarin de werken uitgevoerd worden cruciaal. Het is essentieel om te begrijpen welke werken voorrang hebben om dubbele kosten en onnodig werk te voorkomen. Bijvoorbeeld:
Schrijnwerk voor gevelwerken: Nieuwe ramen en deuren moeten geïnstalleerd worden vóór het aanbrengen van crepi of steenstrips. Als je dit niet in de juiste volgorde doet, kan het zijn dat je de gevel opnieuw moet aanpakken, wat extra kosten en tijd met zich meebrengt.
Dakwerken voor gevelisolatie: Als je dakoverstekken hebt, moeten eventuele aanpassingen aan het dak worden voltooid voordat je de buitengevelisolatie aanbrengt. Het omgekeerde kan leiden tot onnodige complicaties.
Tip: Laat je begeleiden door een bouwprofessional om ervoor te zorgen dat de werken in de juiste volgorde plaatsvinden. Samen met hen kun je een gedetailleerd renovatieplan opstellen dat rekening houdt met de technische vereisten van elke fase.
2. MAAK EEN GEDETAILLEERD RENOVATIEPLAN
Een gedetailleerd renovatieplan vormt van een succesvolle gefaseerde renovatie. Dit plan moet duidelijk de prioriteiten, tijdlijn en budgetten voor elk deel van de renovatie uiteenzetten:
Prioriteiten: Bepaal welke werken het meest dringend zijn en begin daarmee. Dit kunnen bijvoorbeeld structurele verbeteringen zijn die de veiligheid van de woning waarborgen.
Tijdlijn: Maak een realistische tijdlijn waarin je rekening houdt met de duur van de verschillende fases en de seizoenen waarin bepaalde werken het beste uitgevoerd kunnen worden.
Budget: Verdeel je budget over de verschillende fases. Het is verstandig om een buffer in te bouwen voor onverwachte kosten.
Een goed opgesteld renovatieplan helpt je om het overzicht te bewaren en voorkomt dat je halverwege het project voor verrassingen komt te staan.
3. HOU REKENING MET DE TERMIJN VAN DE VERGUNNINGEN
Als je vergunningen nodig hebt voor bepaalde delen van je renovatie, is het belangrijk om te weten dat je maximaal twee jaar na het verkrijgen van de vergunning moet beginnen met de werken. Bovendien moeten de werken binnen vijf jaar afgerond zijn. Dit betekent dat je bij het faseren van je renovatie goed moet plannen wanneer je welke vergunning aanvraagt en welke fase je wanneer uitvoert.
4. COMMUNICEER HELDER MET JE ARCHITECT
Een goede communicatie met je architect is essentieel, vooral omdat de architect verantwoordelijk is voor het opvolgen van de vergunningsplichtige werken. Bespreek van tevoren hoe de fasering van je renovatie eruit zal zien en maak duidelijke afspraken over de rol van de architect in de verschillende fases van het project.
Het is mogelijk dat je van je architect verwacht dat hij of zij ook jaren na de start van het project nog toezicht houdt op bepaalde werken. Bespreek dit tijdig, zodat het duidelijk is wat je van elkaar verwacht. Een architect die goed op de hoogte is van je plannen kan deze beter communiceren naar de aannemers, wat zorgt voor een vlotte samenwerking en een consistent eindresultaat.
5. HOU JE EINDVISIE IN GEDACHTEN
Hoewel je je renovatie in fases uitvoert, is het belangrijk om je eindvisie altijd in gedachten te houden. Elke fase moet bijdragen aan het uiteindelijke doel en de verschillende aanpassingen moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Dit voorkomt dat je later aanpassingen moet doen omdat eerdere keuzes niet goed passen bij het totaalplaatje.
6. BEKIJK WAT NODIG IS OM AANSPRAAK TE MAKEN OP EVENTUELE PREMIES
Als je energiezuinig verbouwt maak je mogelijk aanspraak op verschillende premies. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te onderzoeken voor welke premies je in aanmerking komt en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.
Zorg ervoor dat je renovatieplan voldoet aan de eisen die gesteld worden voor het verkrijgen van deze premies.
CONCLUSIE
Door een goede planning, duidelijke communicatie en het in acht nemen van de juiste volgorde van werkzaamheden, kun je een succesvolle en efficiënte renovatie realiseren. Hopelijk heb ik je met deze tips op weg kunnen helpen! Heb je al concrete plannen en ben je nog op zoek naar een (ingenieur-)architect? Ik help je heel graag verder! Vul het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.
CHARLOTTE PIETERS
Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.