Hoe kan je je goed voorbereiden op het woningbezichtiging?
Het bezichtigen van woningen kan naast stresserend ook erg tijdrovend zijn. Een goede voorbereiding kan hierbij helpen en ervoor zorgen dat je enkel huizen gaat bezichtigen die effectief aan je criteria voldoen. Bovendien zorgt het ervoor dat je de juiste vragen kan stellen en weet op wat je kan letten tijdens de bezichtiging zelf. Ik deel in dit artikel graag met jou hoe ik dit aanpak!
TIP 1: ZOEK KAARTEN online
Je kan online al heel wat informatie over het perceel in kwestie terugvinden. Zelf raadpleeg ik altijd de websites Geopunt, Cadgis, Google Maps en Google Earth. Benieuwd wat je hier allemaal kan terugvinden? Ik schreef er eerder al een artikel over, je kan deze HIER terugvinden.
Je kan op deze websites onder meer volgende dingen controleren:
Grenst de woning aan een snelweg/treinspoor?
Loopt er een hoogspanningskabel boven de woning?
Is er potentiële geluidsoverlast van bv. een discotheek in de buurt?
Loopt er een servitudeweg door het perceel?
Door dit op voorhand te controleren, kan je hierover tijdens de bezichtiging de nodige vragen stellen.
TIP 2: bekijk de woning op verschillende vastgoedsites
Vaak staan woningen te koop op meerdere vastgoedsites en staat deze overal anders beschreven. Kijk daarnaast ook zeker even op de website van de makelaar zelf, soms vind je zo nog extra informatie en/of foto's van de woning.
Extra tip bij het raadplegen van vastgoedsites: stel de zoekfilters ruim genoeg in. Als je de zoekfilters heel gedetailleerd instelt, misloop je mogelijk interessante panden. Misschien heb je een maximaal budget van €400.000 maar staat die ene droomwoning al lang te koop voor €420.000 en kan je onderhandelen om het alsnog voor jouw budget aan te kopen. Of misschien heb je 3 slaapkamers nodig maar vind je een droomwoning met 2 slaapkamers die eenvoudig uitgebreid kan worden.
TIP 3: Controleer het overstromingsrisico
Klimaatsveranderingen leiden tot steeds langere periodes van intense neerslag. De capaciteit van rivieren en rioleringssystemen kan dit niet altijd dragen waardoor er steeds meer risico is op overstromingen. Het is dus belangrijk om het overstromingsrisico op het perceel in kwestie na te gaan op www.waterinfo.be. Hoe je dit precies kan doen, heb ik beschreven in dit blogartikel.
TIP 4: RAADPLEEG JE NETWERK
Deze tip is voornamelijk van toepassing op mensen die een woning zoeken in een voor hen reeds gekende regio. Tracht een beroep te doen op je netwerk en misschien kan je volgende dingen wel achterhalen:
- Wie is de verkoper?
- Wat is de voorgeschiedenis van het pand?
- Waarom wordt het verkocht?
- enz.
Dit soort informatie is goud waard! Daarnaast is het een mooie bijkomstigheid dat jouw netwerk weet dat je op zoek bent naar een woning, wie weet botsen zij wel op een interessant pand.
TIP 5: neem mijn gratis e-book al goed door
En last but not least: download mijn gratis e-book waarin ik mijn kennis deel over alles waarop je kan letten tijdens het huisbezoek zelf. Het E-book is heel uitgebreid en omvat o.a. volgende onderwerpen:
✅ De algemene staat van de woning
✅ Oriëntatie, indeling en ruimtelijkheid
✅ Energie-efficiëntie en isolatie
✅ Technieken
✅ Locatie en omgeving
✅ Juridische en bouwtechnische aspecten
En daarnaast vind je er ook een aantal overzichten en checklisten in terug:
- Welke documenten dient de eigenaar mij te bezorgen
- Welke vragen kan ik stellen
- Lijst met alle zaken waarop je moet letten
Het is dus een echte must-have als jij op zoek bent naar jouw droomwoning! Je vindt hem, gratis en voor niks, via onderstaande knop.
CHARLOTTE PIETERS
Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.