Charlotte Pieters

View Original

Waarop letten bij het kiezen van een architect: 8 tips.

Een architect kiezen, je doet het meestal maar één keer in je leven, je staat op het punt om hem/haar je grootste goed toe te vertrouwen: je nieuwe woning (!) en dat brengt wel de nodige stress met zich mee. Architecten vind je overal: je buur raadt architect X aan, je zag onlangs een advertentie van architect Y en gisteren reed je langs een werf van architect Z. Ze hebben alle drie een mooie website en staan te poppelen om met jou in zee te gaan. Maar hoe kies jij nu de beste architect voor jouw project? Ik help je alvast op weg met mijn 8 tips!

 

Voor je een kennismakingsgesprek inplant met een architect: laat jezelf inspireren en maak een lijstje van architecten die je aanspreken. Een mooie woning gezien? Durf zeker aan te bellen en de vraag te stellen wie hun architect was. Heb je lijstje met een handvol architecten klaar? Dan kan je aan de slag met mijn 8 tips!

TIP 1: Goede klik met de architect

Ik val meteen met de belangrijkste tip in huis :) Belangrijk is dat je een goede klik hebt met jouw toekomstig architect: zowel op professioneel vlak (zie verdere tips hieronder) als op persoonlijk vlak. Je gaat met deze persoon immers ongeveer twee jaar heel nauw samenwerken.

 

TIP 2: Vraag referenties

Een tweede belangrijke tip die ik je graag wil meegeven is om referenties op te vragen van de architect. Hiermee bedoel ik enerzijds andere projecten die de architect gerealiseerd heeft en anderzijds andere bouwheren die ook samengewerkt hebben met de architect. Bij sommige architecten vind je ook al enkele reviews op hun website.

Bij mij vind je heel wat reviews verspreid over mijn website, hieronder alvast eentje:

 TIP 3: Regio

Een belangrijk en praktisch aandachtspunt is de regio waar de architect woont en waar zijn/haar projecten zich bevinden. Het voordeel van een architect die in jouw regio werkt, is dat die makkelijker eens kan langskomen op de werf voor de verplichte controles of bij een plotseling probleem.Een ander belangrijk voordeel is dat de architect de regio en de stedenbouwkundige voorschriften vaak kent en je aannemers uit de buurt kan aanraden die goed werk leveren.

 

TIP 4: Stijl die je aanspreekt

Een vierde tip die ik je graag wil meegeven, is om voor een architect te kiezen die bouwt volgens jouw gewenste stijl. Verschillende bouwstijlen vragen namelijk een andere aanpak: het ontwerpen van een klassieke pastoriewoning met kleine ramen is helemaal anders dan het ontwerpen van een moderne woning. De manier van bouwen en detailleringen zijn anders en niet elke aannemer kan zowel een klassieke woning als een moderne woning bouwen.

 

TIP 5: Ervaring met het type projecten

In het verlengde van de stijl die je aanspreekt, kijk je best even na of de architect ook ervaring heeft in het type project dat jij voor ogen hebt: kleine verbouwing, uitbreiding, nieuwbouw, …

 

TIP 6: Takenpakket

De architect is wettelijk verplicht om het ontwerp op te maken, de uitvoering van de werken te controleren en je bij te staan bij de oplevering. Veel architecten gaan sowieso verder dan dit basispakket en maken ook de uitvoeringsplannen, lastenboeken, meetstaten, … Sommige bouwheren willen nog meer ontzorgd worden en willen dat de architect de werken ook coördineert (prijzen opvragen en vergelijken, planning opmaken, …) of dat deze het interieurontwerp mee uitwerkt.

 

Denk dus vooraf goed na wat jij wil dat de architect doet en wat je precies van hem verwacht.

 

TIP 7: Planning

Vaak zit de planning van een architect al een ruime tijd op voorhand vol en kan hij/zij niet onmiddellijk starten aan jouw project. De timing van het project is een belangrijk aandachtpunt voor je start met de samenwerking.

Het voordeel van een snelle timing is dat je vlot aan de slag kan gaan met jouw project. Heb je een huis dat al verkocht is of een huur die moet betaald worden, dan kan je met een vlot project wel wat geld besparen. Wil je anderzijds heel graag met die ene architect werken, dan is die het wachten misschien wel waard.

 

TIP 8: Vergelijk de prijs

Als laatste tip, omdat ik zelf vind dat dit niet zou mogen doorwegen, ga ik het hebben over het ereloon van een architect.

Wanneer je prijzen vergelijkt, is het belangrijk om na te kijken hoe het ereloon eruitziet: is dat een vast bedrag of kan dit stijgen tijdens het verloop van het project? Het voordeel van een vast bedrag af te spreken, is dat je weet waar je aan toe bent: er komen geen verrassingen meer tijdens het traject.

 

Een tweede belangrijk aandachtspunt is om na te kijken wat er allemaal in dat pakket vervat zit:

  • Voorziet de architect het opmeten van de bestaande woning?

  • Maakt de architect ook het interieurontwerp?

  • Krijg je 3D beelden van je nieuwe woning?

  • Doet de architect ook de coördinatie?

  • Vraagt hij offertes op voor de studies EPB, stabiliteit en veiligheidscoördinatie, …

Ben jij ook nog op zoek naar een architect en kan je je vinden in mijn stijl en aanpak? Neem zeker contact op, ik help je heel graag verder!


CHARLOTTE PIETERS

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.