Tips bij het kiezen van een aannemer voor jouw bouwproject.
Ik zit een koffiebar onderweg van mijn laatste werfcontrole wanneer ik deze blog typ. Het is de dag na de pano-reportage over bouwbedrog. Tussen de architecten onderling is er heel wat over te doen en ook de Orde van Architecten heeft al gereageerd op de reportage met een eigen persbericht. Een hot topic dus :) Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik telkens al met goede aannemers gewerkt heb! Een bouwproject loopt niet altijd over rozen, maar buiten enkele stekels aan de rozen, heb ik nog nooit echte problemen gehad met een aannemer.
Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers van bouwbedrog. Wil jij ook een zorgeloos bouwproject, hier zijn alvast mijn tips voor jou!
TIP 1: Laat je bijstaan door een architect
Mijn eerste tip is vooral om je in het bouwproces te laten bijstaan door een bouwprofessional: als architect zijn wij een onafhankelijke partij met kennis van zaken die jouw belangen mee verdedigt en je bijstaat in alle keuzes in het proces.
Wil je met mij samenwerken? Stuur me een mailtje.
Toch zelf aan de slag gaan? Hieronder geef ik enkele tips waarop je moet letten bij het kiezen van een aannemer:
TIP 2: Zorg voor een correcte beschrijving van de werken
In de reportage horen we mensen die spreken over ‘de aannemer is aangekomen en heeft alles afgebroken, zelfs de vloer die ik wou laten liggen’.
Voor je start met het verbouwen is het heel belangrijk om de werken te definiëren en vast te leggen wat je wil aanpakken. Wil jij de vloer niet vervangen, maar wel het dak helemaal vernieuwen? Dat kan, maar oplijsting van de werken voor de start is een absolute must!
TIP 3: Vraag een offerte voor de start van de werken
Laat niet zomaar een aannemer starten met de werken, maar vraag eerst prijs op voor de werken en leg deze vast. Zo heb je een duidelijk beeld van de kostprijs van je verbouwing.
Pin je hier niet volledig op vast, want er kan altijd nog wat werken bijkomen, maar zo heb zeker al een idee waar je gaat uitkomen. Hou steeds nog een 5-10% budget over als marge.
TIP 4: Vraag referenties
Bij wie vraag je prijs op? Hoe ben je tot bij die aannemer gekomen? Waar heb je deze aannemer leren kennen?
Vraag bij voorkeur een offerte voor je verbouwing op bij aannemers waar je positieve zaken van gehoord hebt, ofwel via je architect ofwel van familie, vrienden, collega’s.
Toch een andere aannemer waarmee je graag in zee wil gaan? Vraag bij de aannemer naar referenties van vorige projecten en bel enkele andere bouwheren of architecten op die gewoon zijn om met de aannemer te werken.
TIP 5: Vergelijk de prijzen en let op met het vragen van kortingen
In een bouwproject kan het zeker lonen om aan verschillende partijen prijs te vragen en deze te vergelijken, maar let hier ook mee op! Zorg zeker voor drie offertes, zodat je de prijzen voldoende kan vergelijken. Zijn er twee aannemers met offertes die vergelijkbaar zijn van prijs en één aannemer die een heel stuk lager kan, dan gaan er bij mij al enkele rode bellen af :) Want onthoud: ‘Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook!’
Toch gekozen voor een offerte met een OK prijs, maar wil je graag nog wat afbieden op de prijzen en een korting vragen? Begrijpbaar, wat het gaat over jouw zuurverziende centen, maar let ook hiermee op! In een bouwproject komen er altijd zaken bij, zaken veranderen, … vaak komt de korting er dan bij als een meerwerk of wordt er ingeboet op kwaliteit. En dat wil je niet!
TIP 6: Hou je ogen en oren open tijdens het opvragen van offertes
Een aannemer die te laat komt op de afspraak? Of die weken wacht met het bezorgen van een offerte? Of die vanalles belooft en niet nakomt?
Dit zijn allemaal aandachtspunten, die je niet mag negeren! Als het al moeilijk is om een offerte te bezorgen, voorspelt dat niet veel goeds voor de rest van het traject.
Een aannemer gekozen en klaar om erin te vliegen? Goed zo!
TIP 7: Maak een contract op met de aannemer
Een volgend aandachtspunt dat ik graag wil meegeven is om steeds een contract op te maken met de aannemer en hierin duidelijke afspraken te maken tussen de beide partijen.
Een aantal zaken die zeker moeten vastgelegd worden zijn:
Duidelijke gegevens van de bouwheer en de aannemer
Kostprijs van de werken
Planning van de werken en wat indien de planning niet gehaald wordt.
Aansprakelijkheid, verzekering
…
TIP 8: Let op met het betalen van voorschotten
Het is niet ongewoon dat een aannemer al een voorschot vraagt voor de start van de werken: hij moet immers ook materiaal bestellen, personeel vinden, … Echter zou ik aanraden om hier niet te veel in mee te gaan. Een voorschot van maximaal 20-30K zou moeten volstaan.
Ziezo dit waren een aantal van mijn tips! Ik heb echter nog veel meer kennis en tips over dit onderwerp en deze deel ik graag met jou in mijn online webinar.
Meer info hierover vind je via onderstaande knop!