Hierdoor lopen renovatieprojecten vaak uit de hand.

Architect Charlotte renovatieprojecten

Iedereen kent wel een horrorverhaal over een verbouwing die in de soep liep. Maar wist je dat renovatieproblemen vaak terug te leiden zijn tot dezelfde veelvoorkomende fouten? Ontdek in dit artikel hoe jij het wél goed doet. Dit zijn de meest gemaakte fouten:

FOUT 1: De werken uitvoeren in de verkeerde volgorde.

Renoveren gebeurt in een specifieke volgorde. Je werkt meestal van buiten naar binnen, van grof naar fijn, van boven naar beneden. Doe je iets in de verkeerde volgorde? Dan moet je dat achteraf rechtzetten. En dat kost geld. Een voorbeeld: leg je cementvloer (de chape) pas wanneer je je tegels of parket hebt gekozen, want die bepalen de hoogte van je onderlaag.

Tip: Maak eerst een totaalplanning op van de werken en zet ze in de juiste volgorde. Geen idee wat de juiste volgorde is? Gebruik mijn gratis ‘onmisbaar stappenplan voor een geslaagde verbouwing’.

FOUT 2: Afspraken worden niet nagekomen.

Zorg dat je vanaf het begin een expert in je kamp hebt die het klappen van de zweep kent. Die kijkt mee of je partners een betrouwbare reputatie hebben, zorgt voor de verplichte werfcontrole en reageert gegarandeerd op je mails en telefoons.

Tip: Werk meteen architect. Dan heb je altijd een aanspreekpunt en vermijd je de meestgemaakte fouten. Wil je met mij samenwerken? Stuur me een mailtje.

FOUT 3: Het duurt veel langer dan je gedacht had.

Wat vaak over het hoofd gezien wordt bij het opmaken van een renovatieplanning zijn de termijnen voor het aanvragen van vergunningen, de levertermijnen van materialen, het effect van de seizoenen, het bouwverlof en hoe lang het duurt om prijzen op te vragen. De totale duur van het project wordt bijna altijd verkeerd ingeschat, en hierdoor loopt de planning in de war.

Tip: Wees realistisch bij het inschatten van de duur van het project.

FOUT 4: Je moet terugkomen op gemaakte beslissingen.

Het leek je logisch om die nieuwe gasketel te plaatsen, maar nu besef je dat een warmtepomp beter was geweest. Of je hebt witte ramen geplaatst, maar nu ben je verliefd geworden op een groene voordeur. “Hadden we dat toen maar niet gedaan,” is een uitspraak die ik vaak hoor terugkomen.

Tip: Vraag je bij elke renovatie af: ‘Bestaat de kans dat ik nog op deze beslissing terugkom?’

FOUT 5: Je huis past na vijf jaar niet meer bij jou.

Op het moment dat je verbouwt, lopen er misschien nog geen kleuters rond in je woning. Achteraf heb je dan spijt van die trendy maar onveilige trap. Of je vervloekt jezelf omdat je niet gedacht hebt aan een werkplek voor je thuiswerkende partner, of een logeerkamer voor de kleinkinderen. Vaak gaan mensen na een verbouwing toch nog verhuizen of opnieuw verbouwen omdat ze niet ver genoeg vooruit hebben gedacht.

Tip: Woon eerst een jaar in je huis om het echt goed te leren kennen voor je begint te verbouwen. En durf vooruit te denken.

FOUT 6: De aannemer was misschien wel de goedkoopste maar zeker niet de bekwaamste.

Heel veel van de doemscenario’s die je vaak hoort over renovatieprojecten zijn te wijten aan een onervaren, onbekwame en/of onbetrouwbare aannemer. De keuze voor de de aannemers die je inschakelt is enorm belangrijk in zowel het verloop van de werf als het eindresultaat, dus ga hier zeker niet over één nacht ijs.

Tip: Doe de nodige research alvorens je een contract tekent bij een bepaalde aannemer.

Maar hoe start je nu aan de zoektocht en hoe weet je zeker dat je een goede te pakken hebt? Ik deel graag al mijn kennis over dit onderwerp met jou in mijn masterclass ‘Hoe vind ik betrouwbare aannemers voor mijn project?’.

Charlotte Pieters