Een bouwgrond zoeken en aankopen: 8 waardevolle tips.

Een bouwgrond kopen - tips

Nadat we meer dan 6 jaar gezocht hadden naar een te renoveren woning, besloten de hubby en ik het over een andere boeg te gooien en op zoek te gaan naar een bouwgrond. En niet veel later was het zo ver: we vonden een leuk stuk grond en ons bod werd aanvaard! Ben jij ook op zoek naar een bouwgrond? Ik deel graag mijn tips met jou!

TIP 1: Vraag vooraf de bouwvoorschriften op

De eerste tip is meteen een belangrijke: vraag voor je een bod uitbrengt steeds de bouwvoorschriften op bij de gemeente. Zo weet je exact wat wel en niet toegelaten is en kom je niet voor verrassingen te staan. Zorg ervoor dat je de voorschriften niet enkel mondeling maar ook zwart op wit bewaart, bijvoorbeeld via mail.

TIP 2: Laat een sondering uitvoeren

Het is het belangrijk om de draagkracht van de bouwgrond te kennen omdat dit veel invloed heeft op de dimensionering (en dus kosten) van de fundering. Een sondering kan hierbij helpen en voorkomt verrassingen tijdens de bouw. Meer info over sonderingen vind je hier.

TIP 3: Bepaal tijdig je totaalbudget

Voordat je enthousiast wordt over een stuk bouwgrond, is het slim om alvast je totaalbudget te bepalen. Al te vaak worden de kosten van een nieuwbouwwoning onderschat en het zou natuurlijk jammer zijn om slechts een half afgewerkte woning te kunnen bouwen op die prachtige bouwgrond.

TIP 4: Hou rekening met hoogteverschillen

Het nivelleren (vlak maken) van een terrein met hoogteverschillen leidt tot extra kosten, dus breng deze alvast in rekening. Bovendien is het bij het wijzigen van het reliëf verboden om het hemelwater ongehinderd te laten afwateren naar het naastliggend perceel. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om creatief aan de slag te gaan met het natuurlijk reliëf en gebruik te maken van verschillende niveaus in de woning.

TIP 5: Check de ligging en oriëntatie

De ligging en oriëntatie van de bouwgrond zijn van groot belang voor het comfort en de energie-efficiëntie van de woning. Zorg ervoor dat de woning goed gepositioneerd is ten opzichte van de zon voor jouw woonwensen en behoeftes. Voor veel van mijn klanten betekent dit een tuin op het zuiden. Maar let op: meestal grenzen de grootste ramen aan de tuin, dus dit maakt het plaatsen van (dure) zonnescreens aangewezen.

 TIP 6: LIGT HET PERCEEL IN Overstromingsgevoelig gebied?

In sommige gebieden kan overstromingsgevaar een reëel risico vormen. Controleer daarom of de bouwgrond zich in een overstromingsgevoelig gebied bevindt. Meer info hierover vind je in dit blogartikel.

 TIP 7: Erfdienstbaarheden

Erfdienstbaarheden zijn rechten die rusten op een perceel (het dienende erf) en ten gunste komt van een ander stuk grond (het heersende erf). Er zijn verschillende soorten erfdienstbaarheden, maar een bekende is het recht van doorgang. Dit geeft de eigenaar van het heersende erf het recht om over het dienende erf te manoeuvreren.

Het is dus belangrijk om na te gaan of er dergelijke erfdienstbaarheden rusten op de bouwgrond in kwestie die invloed kunnen hebben op de bouwplannen.

 TIP 8: ZIJN ER Plannen voor bouw in de omgeving?

Als de bouwgrond grenst aan braakliggende gronden of als er plannen zijn voor bouwprojecten in de omgeving, is het verstandig om hier goed geïnformeerd over te zijn. Dit kan invloed hebben op het toekomstige uitzicht en dus ook de waarde van de woning. Vraag dit idealiter niet enkel na bij de makelaar, maar ook bij mensen uit de omgeving die vaak beter op de hoogte zijn (en niet betrokken bij de verkoop).

Hopelijk heb ik je met deze tips op weg geholpen in jouw zoektocht naar een bouwgrond! Ik wens je alvast heel veel succes!

Heb je een bouwgrond gevonden en ben je op zoek naar een architect om jouw droomwoning mee te helpen realiseren? Ik help je graag verder! Stuur een mailtje met jouw plannen naar charlotte@architectcharlotte.be of plan zelf een kennismaking in mijn online agenda op de contactpagina!


Architect Charlotte

CHARLOTTE PIETERS

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.

Charlotte Pieters