Charlotte Pieters

View Original

Een overzicht van de verschillende types warmtepompen.

Ik schreef eerder al een blogartikel over de voor-en nadelen van warmtepompen versus CV-ketels en misschien ben je hierdoor overtuigd dat een warmtepomp, de meest duurzame optie, het best past bij jouw situatie. Maar daar stopt het keuzeproces helaas niet, want er zijn verschillende types warmtepompen waaruit je een keuze dient te maken. In dit artikel geef ik je hiervan een overzicht, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.


Lucht-lucht warmtepompen

Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en brengen deze naar binnen om je huis te verwarmen. Ze kunnen ook worden omgekeerd om in de zomer als airconditioning te dienen. Lucht-lucht warmtepompen zijn redelijk betaalbaar en eenvoudig te installeren, wat hun populariteit verklaart. Hieronder de voordelen nog eens kort opgesomd:

1. Betaalbaar en eenvoudig te installeren

2. Kan zowel verwarmen als koelen

3. Geschikt voor woningen met beperkte ruimte voor installatie

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen aan verbonden:

1. Minder efficiënt bij lage buitentemperaturen: aangezien dit systeem warmte onttrekt aan de buitenlucht, is de efficiëntie afhankelijk van de buitentemperatuur. Dit maakt dat het minder geschikt is voor grote of slecht geïsoleerde woningen.

2. Geluidshinder: De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Dit kan ‘s nachts, wanneer het geluid minder wordt gemaskeerd door omgevingsgeluid, zorgen voor geluidshinder. Dient de buitenunit geplaatst te worden in de buurt van een slaapkamer? Denk hier dan goed over na en overweeg om toch een ander systeem te nemen.


Lucht-water warmtepompen

Lucht-water warmtepompen zijn ontworpen om warmte uit de buitenlucht te halen en deze over te dragen aan een watercircuit dat wordt gebruikt voor vloerverwarming, radiatoren en warm water. Deze systemen zijn uiterst efficiënt en kunnen zelfs werken bij lage buitentemperaturen. Een overzicht van de voordelen:

1. Zeer efficiënt: dit systeem is ook efficiënt bij lage buitentemperaturen.

2. Kan bestaande vloerverwarmingssystemen gebruiken

3. Ook geschikt voor andere huishoudelijke toepassingen: het warme water kan ook gebruikt worden voor andere huishoudelijke toepassingen, zoals bijvoorbeeld douche en kranen.

Hieronder de nadelen:

1. Iets duurder in aanschaf en installatie dan lucht-lucht warmtepompen

2. Geluidshinder: Ook de buitenunit van een lucht-water warmtepomp maakt helaas geluid. Denk er dus ook hier over na waar deze wordt geplaatst.


Water-water warmtepompen

Water-water warmtepompen halen hun warmte uit een waterbron, zoals een put, meer of rivier. Ze zijn zeer efficiënt en stabiel in hun prestaties, maar de installatie kan kostbaar en complex zijn, omdat ze een geschikte waterbron vereisen. Deze warmtepompen zijn vooral geschikt voor gebieden met toegang tot voldoende water.

1. Zeer efficiënt: minder afhankelijk van buitentemperatuurfluctuaties en daarom stabieler in prestaties.

2. Kan bestaande radiatoren of vloerverwarmingssystemen gebruiken

3. Minder geluidshinder

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen aan verbonden:

1. Hoge installatiekosten en complexe installatie

2. Vereist toegang tot een geschikte waterbron


Grond-water warmtepompen

Grond-water warmtepompen, ook wel geothermische warmtepompen genoemd, gebruiken de constante temperatuur van de grond om warmte te onttrekken en vervolgens deze warmte te verdelen via een watercircuit. Ze zijn bijzonder efficiënt, maar de installatie vereist boringen of graafwerk om de warmtewisselaar in de grond te plaatsen. Dit maakt ze iets duurder dan luchtgebaseerde systemen. Grond-water warmtepompen zijn een uitstekende keuze voor huiseigenaren die op lange termijn willen investeren in duurzaamheid.

1. Zeer efficiënt: minder afhankelijk van buitentemperatuurfluctuaties en daarom stabieler in prestaties.

2. Kan bestaande radiatoren of vloerverwarmingssystemen gebruiken

3. Minder geluidshinder

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen aan verbonden:

1. Hoge installatiekosten vanwege grondboringen

Conclusie

Het kiezen van het juiste type warmtepomp hangt af van factoren zoals gewenste werking, budget en beschikbare ruimte. Welk type warmtepomp je ook kiest, het is een stap in de goede richting voor duurzaamheid en energie-efficiëntie, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn.


Hopelijk heb ik jou hiermee wat meer duidelijkheid kunnen geven van de voor- en nadelen van de verschillende systemen en wat voor jou de beste optie is.

Nog vragen of onduidelijkheden? Stel ze gerust via de contactknop of boek een gratis kennismaking.

Veel succes!
Charlotte



Charlotte Pieters

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.