Vanaf wanneer moet je verplicht renoveren? De renovatieplicht uitgelegd.
Wellicht heb je al wel eens gehoord van de renovatieplicht. De overheid heeft deze wetgeving in het leven geroepen om kopers ertoe aan te zetten hun woning of appartement op korte termijn energetisch te renoveren. Maar wat houdt het precies in en welke ingrepen moet je laten uitvoeren om hieraan te voldoen? In dit artikel licht ik het graag toe.
DE RENOVATIEPLICHT, WAT HOUDT DAT JUIST IN?
Bij het (ver)kopen van een woning dient er steeds een EPC-label opgesteld te worden. Dit label geeft de energieprestaties van de woning weer: een score F wijst op een hoog energieverbruik en duidt op nood aan verbetering, terwijl een score A+ aangeeft dat de woning heel energiezuinig is.
Vanaf 1 januari 2023 is de renovatieverplichting van kracht. Dit wil zeggen dat indien je na deze datum eigenaar bent geworden van een woning of appartement met een energielabel E of F, je verplicht bent om het binnen vijf jaar te renoveren naar minstens een label D of beter.
DIT IS ECHTER SLECHTS EEN TUSSENSTAP
Label A is het uiteindelijke doel voor alle woningen en appartementen tegen 2050. Het langetermijnpad naar dit doel is vastgelegd met verstrengingen in 2028, 2035, 2040 en 2045.
vanaf 01/01/28: voor woningen en appartementen label C
vanaf 01/01/35: voor woningen label B en appartementen label C
vanaf 01/01/40: voor woningen label A en appartementen label B
vanaf 01/01/45: voor woningen en appartementen label A
Aangezien de renovatiewerken moeten uitgevoerd worden binnen de 5 jaar na aankoop van de woning, zouden alle woningen en appartementen tegen 2050 een label A moeten hebben.
WAAROM HOUD JE HIER BEST NU AL REKENING MEE?
Hoewel kleinere ingrepen kunnen leiden tot een beperkte verbetering van de EPC-waarde, is het belangrijk om waar mogelijk nu al het grotere plaatje in overweging te nemen en te investeren in ingrepen die ook op lange termijn impact hebben. De kosten van kortetermijnoplossingen zullen uiteindelijk hoger oplopen dan een éénmalige grondige renovatie.
WELKE INGREPEN ZIJN NODIG OM EEN ENERGIELABEL A TE HALEN?
Dit is uiteraard voor elke woning anders en afhankelijk van o.a. de totale oppervlakte van buitenschil, de oppervlakte van de ramen, koudebruggen,… Maar bij de meeste woningen zullen onderstaande werken uitgevoerd moeten worden om het energielabel A te behalen:
Energiezuinig buitenschrijnwerk (hoogrendementsbeglazing)
Buitenwanden isoleren
Dak isoleren
Vloerisolatie
Energiezuinige verwarming
….
CONCLUSIE
Hoewel de renovatieplicht een belangrijke mijlpaal is in de transitie naar een duurzame samenleving, voelt de renovatieplicht voor velen heel overweldigend aan zowel budgettair als organisatorisch vlak. Het is dus interessant om nu alvast te evalueren welke werken zouden moeten gebeuren, welke kosten deze met zich meebrengen en in welke volgorde je ze best inplant.
Wil jij hier werk van maken en nadenken hoe je dit best aanpakt? Hou mijn instagram en website dan goed in de gaten want er komt een interessant gratis webinar aan waarin ik jou meeneem in de belangrijkste principes voor een succesvolle verbouwing!
Heb je al concrete plannen en ben je nog op zoek naar een architect? Ik help je heel graag verder! Vul het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.
CHARLOTTE PIETERS
Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.